Make your own free website on Tripod.com

Visoko

Visoko je vrlo simpaticno,historijko,lijepo mjesto u srednjoj bosni,oko 30 kilometara sjeverno od Sarajeva.Po popisu '91 Visocku opstinu sacinjava nekih 50,000 hiljada stanovnika,dok visoko kao grad sacinjava 30,000 stanovnika. Kroz grad proticu Rijeka Bosna(slika hotela na dnu stranice),te Rijeka Fojnica.Visoko je jedan od najstarijih gradova Bosne i Hercegovine,a bio je sjediste i glavni grad staroj bosanskoj drzavi.U srkvi svetog nikole u selu arnautovici kod visokog,bio je krunisan i sahranjen Kralj Tvrtko.Na brdu Visocica iznad grada visokog,nalaze se ostatci kule koja je sagradzena u srednjem vijeku.

Do danas visoko se je razvilo kao znacajan grad srednje bosne te bsone opcenito.U njemu je doslo do izgradnje jednih od najvecih firmi i preduzeca u BiH.KTK je naprimjer ne samo jaka ekonomska firma nego uz sebe nosi i historijski znacaj za ovaj grad.Visoko ima i dobar sportski znacaj u nasoj zemlji.Visocka NK Bosna je jos u staroj Jugoslaviji uspjela se probiti u drugu ligu,a sada u BiH drzi se u najjacim timovima republike,te osvajanje prvog mijesta prosle godine.Rukomet je u visokom takodze vrlo jak,RK Bosna je osvojila prvenstvo i kup BIH vise puta.A i trenutno je najveci favorit za osvajanje ovog Prvenstva.

Hotel Visoko,odmah uz rijeku Bosnu.Nalazi se na ivici grada na prelijepom dijelu i lijepim pogledom na rijeku bosnu.

Robna kuca "VEMA" Jedan od najljepsih objekata u visokom.Za vrijeme rata ovaj objekat je bio tesko ostecen jer se je nalazio na najkritcnijem mjestu u gradu za vrijeme rata.

Fontana na Jaliji ispred kafane centar.Ja bih ovo nazvao Simbolom grada,jer zaista krasi kako ulicu,tako i carsiju.Ovu fontanu ili cesmu nazovite je kako hocete svaki visocan ce se sjecat gdje god bio.

Evo dobili smo jos nekoliko slika zahvaljujuci Muhamedu Semicu -hvala Muhamede-Prva slika je Robna kuca Vema samo sa drugog ugl.Druga slika je slika Visokog obuhvata vecu povrsinu grada vecinom novi dio grada i centar.